pochodna
iLoveMath: Czy ta pochodna jest dobrze rozwiązana ?
y=(arccosx)
3√3x2−1 y=[e
ln(arccosx)]
3√3x2−1=e
ln(arccosx)*3√3x2−1
y'=e
ln(arccosx)*3√3x2−1 * ln(arccosx)'*
3√3x2−1+ln(arccosx)*(
3√3x2−1)' =
=e
ln(arccosx)*3√3x2−1 *
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| *(− |
| )*3√3x2−1+ln(arccosx)* |
| *6x  czy to jest |
| | arccosx | | √1−x2 | | 23√3x2−1 | |
dobrze ?
29 sty 19:10
iLoveMath: i czy do pierwiastka 3−ego stopnia można zastosować wzór na pochodną pierwiastka
29 sty 19:15
iLoveMath: ?
jeśli
y=(
3√3x2−1)=(3x
2−1)
1/3
| | 1 | | 1 | |
to y'= |
| *(3x2−1)−2/3*6x = |
| *6x ? |
| | 3 | | 3(3√3x2−1)2 | |
29 sty 19:49
Aga1.: 19:49,ok, jeszcze można skrócić 6 z 3.
30 sty 08:30