wielomian
Krzychu: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)=x2013−2x2012+2x2011−1 przez wielomian
G(x)=x3−x
29 sty 19:04
zombi: W(x)=x(x−1)(x+1)*G(x)+R(x)
W(0)=−1
W(1)=0
W(−1)=−6
czyli
c=−1
a+b−1=0
a−b−1=−6
a,b,c to wspolczynniki ax2+bx+c
Ja bym tak próbował zobacz, nie wiem co z tego wyjdzie
29 sty 19:25
Adam: x2013−2x2012+2x2011−1/x3−x
18 mar 05:56
matematyk:
I.
1. f
(x) =
√ a
2. a ≥ 0
przykład:
1. f
(x) =
√ 2x − 4
2. 2x − 4 ≥ 0
2x ≥ 4
D
f: x ≥ 2
II.
2. a ≥ 0
3. b ≠ 0
przykład:
2. 3x − 2 ≥ 0
3. 2x + 1 ≠ 0
III.
2. a ≥ 0
3.
√b ≠ 0
4. b ≥ 0
przykład:
2. 2x−5 ≥ 0
3.
√3x−9 ≠ 0
3x − 9 ≠ 0
x ≠ 3
4. 3x−9 ≥ 0
x ≥ 3
D
(f): x > 3
18 mar 06:56
Pts: Skąd wiadomo że reszta przyjmie postać kwadratową?
28 mar 17:06
Mila:
Jeśli dzielisz przez wielomian k−tego stopnia , to reszta może być wielomianem co najwyżej
stopnia (k−1).
28 mar 17:13