matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma kwadratow trzech kolejnych liczb
ewka ;):
suma kwadratow trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 50. wyznacz te liczby.
29 sty 18:50
bezendu:
pierwsza liczba n druga liczba n+1 trzecia liczba n+2 n
2
+(n+1)
2
+(n+2)
2
=50 n
2
+n
2
+2n+1+n
2
+4n+4−50=0 3n
2
+6n−45=0 Δ=6
2
−4*3*(−45)=576
√
Δ
=24
−6−24
n
1
=
=−5 odpada bo −5∉N
6
−6+24
n
2
=
=3
6
szukane liczby to 3, 4, 5
29 sty 19:03
PuRXUTM:
x−liczba naturalna x
2
+(x+1)
2
+(x+2)
2
=50 dokończ
29 sty 19:03