przedziały monotoniczności
iLoveMath:
czy muszę rozpatrywać dwa przypadki gdy moduł jest w liczniku ? czy mogę bez zmian ten moduł
zdjąć ?
29 sty 18:47
iLoveMath:
29 sty 18:53
Andrzej: musisz rozpatrywać przypadki, bo wyrażenie w module jest czasem dodatnie a czasem ujemne
(Δ>0)
29 sty 18:55
iLoveMath: ok, a to ma wyglądać tak
|x
2−7x+10|=x
2−7x+10 dla x≥0 i
|x
2−7x+10|=−x
2+7x−10 dla x<0
29 sty 18:59
JAPON1A: f(x) =( x2 − 7x + 10 ) / (x − 1 ) dla x ∊ <0,1) u (1,∞)
(−x2 + 7x − 10 ) / ( x − 1 ) dla x ∊ (−∞,0)
29 sty 19:05
iLoveMath: dlaczego tak ? skąd takie przedziały ?
29 sty 19:11
iLoveMath: to jest zależne od dziedziny ?
29 sty 21:00
Dominik: |x
2 − 7x + 10| =
| ⎧ | x2 − 7x + 10 dla x2 − 7x + 10 ≥ 0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | −(x2 − 7x + 10) dla x2 − 7x + 10 < 0 | |
29 sty 21:02
Kamcio :) : źle
|x2−7x+10|=x2−7x+10 GDY x2−7x+10≥0 (rozwiąż nierówność)
|x2−7x+10|=−(x2−7x+10) GDY x2−7x+10<0
Dziedzinę musisz uwzględnić ale dopiero przy funkcji, same opuszczanie modułu nie jest zależne
29 sty 21:03
iLoveMath: ok, jeśli z pierwszej nierówności x
1=2 x
2=5 to co mam dalej zrobić ? bo nie rozumiem tego

z drugiej x
1=−5 a x
2=−2
29 sty 21:19
Dominik: w obu sa takie same miejsca zerowe: x = 5 v x = 2
czyli mamy:
| | ⎧ | x2 − 7x + 10 dla x∊(−∞, 2>∪<5, ∞) | |
| |x2 − 7x + 10| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x2 − 7x + 10) dla x∊(2, 5) | |
29 sty 21:28
iLoveMath: jak takie same jak w drugiej są z minusami ?
29 sty 21:29
Dominik: po pierwsze jakie dwie nierownosci?
29 sty 21:30
Dominik: zapisz je
29 sty 21:30
iLoveMath: no te dwie, które napisał Kamcio wyżej
29 sty 21:31
iLoveMath: −(x2−7x+10)
29 sty 21:31
Dominik: sa takie same jakie ja napisalem. wygladaja tak:
W(x) = x2 − 7x + 10 = (x − 2)(x − 5)
W(x) ≥ 0
W(x) < 0
29 sty 21:32
iLoveMath: aaa przepraszam, już widzę
29 sty 21:32
Dominik: a swoja droga x2 − 7x + 10 ma takie same miejsca zerowe jak −(x2 − 7x + 10), bo
x2 − 7x + 10 = (x − 2)(x − 5)
−(x2 − 7x + 10) = −(x − 2)(x − 5)
29 sty 21:32
asdf: jak wartości w module są < 0 to opuszczajac w. bezwzględną zmieniamy znak, dla > 0 nic sie nie
robi.
29 sty 21:33
iLoveMath: i żeby zbadać monotoniczność muszę policzyć pochodną z x2 − 7x + 10 i −(x2 − 7x + 10)
29 sty 21:40
iLoveMath: i tego −(x2 − 7x + 10) nie można zamienić na −x2 + 7x − 10 ? wtedy miejsca zerowe są inne
29 sty 21:56
iLoveMath: ok, wie ktoś co dalej ?
pochodne wyliczone
| | x2−2x−3 | |
pochodna w 1 przypadku |
| |
| | (x−1)2 | |
miejsca zerowe w obu to −1 i 3
dla pierwszej ramiona w gore dla drugiej w dol
dla 1 f(x)>0: x∊(−
∞,−1)∪(3,
∞)
f(x)<0: x∊(−1,3)
dla 2 f(x)>0: x∊(−1,3)
f(x)<0: x∊(−
∞,−1)∪(3,
∞)


29 sty 22:26