pilne
paulina6918: jak mozna zrobic zadanie|2x+3|>x
29 sty 18:27
PuRXUTM: napiszę tak jak ja myślę ale pewnie to jest źle...
|2x+3|>x ⇔ 2x+3>x v 2x+3<−x
x>−3 v x<−1
no i z tego wynika że dla x∊R...
29 sty 18:36
loitzl9006:
na wiele sposobów
np w układzie współrzędnych rysujesz wykresu y=|2x+3| i y=x, rozwiązaniem są te iksy, dla
których wykres y=|2x+3| jest wyżej (czyli ta funkcja przyjmuje wyższe wartości) niż wykres
y=x.
Można też algebraicznie: rozbić na dwie nierówności połączone spójnikiem logicznym "lub":
czyli
2x+3>x lub 2x+3<−x
Rozwiązanie to oczywiście x∊R
Możesz też wykorzystać definicję wartości bezwzględnej.
29 sty 18:36
Licealista:
Graficznie lub algebraicznie, zależy od Ciebie i twoich preferencji

1)
Graficznie:
Narysuj wykres funkcji f(x)= |2x+3|
Następnie wykres funkcji f(x) = x
Zabacz w jakim przedziale wykres funkcji x jest pod wykresem funkcji |2x+3|
2)
Algebraicznie
2|x+1,5|>x
Rozwiązujesz wartość w dwóch przedziałach.
1. x∊ (−∞,−1,5)
2. x∊≤1,5, +∞)
1.
wartość wyrażenia zmienia znak czyli
−2(x+1.5)>x
−2x−3>x
−3x>3 / −3
x<−1
w drugim przedziale analogicznie.
29 sty 18:36
PW: Zbyt to skomplikowane narzędzia do tak prostego zadania.
|2x+3|>x
Wartość bezwzględna jest z definicji liczbą nieujemną, więc dla wszystkich ujemnych x
nierówność jest zdaniem prawdziwym (po lewej nieujemna, po prawej ujemna).
Dla x≥0 wyrażenie 2x+3 jest dodatnie (co najmniej 3), więc po lewej stronie wartość bezwzględną
można pominąć i dostajemy nierówność
2x+3>x, x∊<0,∞),
x+3>0,
która jest też prawdziwa dla wszystkich x z dziedziny <0,∞),
Podsumowanie: dla x<0 nierówność jest prawdziwa, dla x≥0 też jest prawdziwa.
Odp. Nierówność jest prawdziwa dla wszystkich x∊R.
29 sty 21:10