okręgi
kasiek: Dwa okręgi są styczne wewnętrznie.Odległość między ich środkami wynosi 3cm.Wyznacz
długość promieni tych okręgow,wiedząc że:
a)jeden promień jest dwa razy krótszy od drugiego
b)suma długości ich promieni jest równa 17
odp a 5 i 7 cm
b 3 i 9cm ale nie wiem jak to zrobić
29 sty 18:07
Aga1.: Nie mogą być takie odpowiedzi.
a) 5 nie jest 2 razy mniejsze od 7.
b) 3+9≠17.
29 sty 18:12
kasiek: no właśnie a jakoś inaczej mogłabyś to zrobić?
29 sty 18:13
Aga1.: R− dłuższy promień , r krótszy
a)R−r=3
b) R−r=3
R+r=17
Rozwiąż układy równań
29 sty 18:18
kasiek: tak myślałam tylko te odp mnie denerwowały dziękuje

*
29 sty 18:23