jeśli by ktoś mogł pomóc..
monika: 1.Znajdź równanie prostej równoległej do prostej y=3x−4/3 , przechodzącej przez punkty (3,−4)
2. Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y= − 3/5x + ⅕ i przechodzącej przez punkt (
−1, 2)
3. Wskaż równanie prostej równoległej do prostej y=8x−3 ⅔
29 sty 18:04
bezendu:
1) y=ax+b
y=3x+b
−4=3*3+b
−4=9+b
−4−9=b
b=−13
y=3x−13
2).a
1*a
2=−1
3) zrób samodzielnie
29 sty 18:22
tak: 1.
y=3x+b
−4=9+b
b=−13
y=3x−13
2.
y=5/3x+b
2=−5/3+b
b=11/3
y=5/3x+11/3
29 sty 18:32
bezendu: @tak drugie masz źle
| | 5 | | 1 | |
y= |
| x+ |
| to jest prawidłowa odpowiedź |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 18:36
tak: Ale ten pkt to P(−1;2) wiec
y=5/3x+b
2=5/3*(−1)+b
2+5/3=b
b=11/3
29 sty 19:12
bezendu: a no tak sorry ja zrobiłem z pośpiechu (1,2 )

Twoja wersja jest poprawna
29 sty 19:19