Wielomian z parametrem
łobo: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których wielomian W(x) = (m + 3)x4 − 2mx2 + m − 1
ma dokładnie dwa pierwiastki.
Niby wiem jak to zrobić, podstawiam sobie niewiadomą t=x2, później, że a musi być różne od 0 i
delta większa lub równa zero i liczę, a wynik zły wychodzi. W ogóle w odpowiedziach jest
pokazane jak to ma być rozwiązywane, ale nie jest to pokazane szczegółowo. (To jest zadanie z
vademecum Operonu matura 2012 zakres rozszerzony matematyka, zadanie 7 strona 13).
29 sty 18:03
think: żeby były dwa pierwiastki to po podstawieniu t = x2, Δ = 0 oraz x0 musi być dodatni!
albo Δ > 0 i oba pierwiastki ujemne, no chyba, że coś mi się pokręciło...
29 sty 18:07
łobo: tam w odpowiedziach są zapisane warunki: a ≠ 0, Δ > 0, t1*t2 < 0 lub a ≠ 0, Δ = 0, t0 > 0
lub a = 0, t0 > 0. zgadasz się z tymi założeniami? I prosiłbym o wyjaśnienie dlaczego takie
założenia. Nigdy jeszcze nie miałem do czynienia z zadaniem z taką ilością warunków i to
takich dziwnych. Może po prostu dlatego, że nigdy nie robiłem takich zadań z x4 tylko zawsze
z x2
29 sty 18:12
łobo: ...
29 sty 18:16
think: ten ostatni to mi pasuje, bo tego mi brakowało akurat

oznacza tylko tyle, że współczynnik przy najwyższej potędze jest równy zero i bez żadnych
kombinacji masz po prostu funkcję kwadratową, a żeby ona miała dwa rozwiązania to delta musi
być dodatnia.
pozostałe założenia to: Δ > 0 ok, wtedy będą dwa rozwiązania, ale pamiętaj że t = x
2 więc
jeśli t jest dodatnie to da nam dwa rozwiązania dla x np t = 4 ⇒ x = 2 lub x = −2 więc chcemy
aby wyszło jedno t > 0 a drugie t < 0 aby mieć 2 rozwiązania dla x nie 4
natomiast Δ = 0 i t
0 > 0 opisuje gdy mamy tylko jedno rozwiązanie dla t, ale aby mieć dwa
rozwiązania dla x to to t musi być dodatnie. (t = x
2; t = −1 ⇒ brak rozwiązań dla x
2 = −1,
natomiast t = 1 ⇒ x = 1 lub x = −1 są dwa rozwiązania i jest ok)
więc w moich założeniach się trochę pomyliłam. Te z książki są ok
29 sty 18:22
łobo: dzięki
29 sty 19:29