iloraz dwóch liczb
kate: Jeśli a=√2−1 i b=√2+1,to iloraz ab jest równy?
29 sty 18:02
bezendu: | √2−1 | | √2−1 | |
| * |
| ...3−2 √2  |
| √2+1 | | √2−1 | |
29 sty 18:04
Dominik: | a | | √2 − 1 | | (√2 − 1)(√2 + 1) | |
| = |
| = |
| = ... dokoncz |
| b | | √2 + 1 | | (√2 + 1)(√2 − 1) | |
29 sty 18:05
kate: jakim cudem wychodzi mi 3?
29 sty 18:05
Aga1.: 3−2√2
29 sty 18:06
Dominik: w liczniku w 2 nawiasie jest − oczywiscie...
29 sty 18:06
łobo: | | √2 − 1 | | √2 − 1 | |
zapisz |
| i pomnóż to przez |
| aby pozbyć się |
| | √2 + 1 | | √2 − 1 | |
niewymierności z mianownika
29 sty 18:06
Aga1.: @Dominik,popraw w liczniku w drugim nawiasie + na −.
29 sty 18:07
łobo: i wychodzi w mianowniku 1, a w liczniku 2 + 1 czyli 3
29 sty 18:07
kate: wynik ma być 3−√2,tylko gdzieś po drodze się gubię i nie wychodzi mi w ogóle
29 sty 18:09
kate: pomyłka−tyle ma wyjść 3−2√2
29 sty 18:10
łobo: to chyba źle przepisałaś treść zadania
29 sty 18:13
Aga1.: Pomnóż "każdy z każdym"
29 sty 18:13
łobo: a nie moment
29 sty 18:14
łobo: nie zauważyłem, że tam w liczniku w tym i w tym jest minus, także będzie tam 2 − √2 − √2 +1
= 3 − 2√2
29 sty 18:15
łobo: sorry za pomyłkę
29 sty 18:15