Rozwiązać równanie różniczkowe y'-yctgx=sin^2x
manslaughter: Rozwiązać równanie różniczkowe y'−yctgx=sin
2x
Jak się do tego zabrac

Jakiego rodzaju jest to równanie
29 sty 17:39
manslaughter: To jest rownanie liniowe
29 sty 18:32
Krzysiek: niejednorodne. więc najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne np. rozdzielając zmiene,licząc
całki lub korzystasz z gotowego wzoru.
Następnie rozwiązujesz równanie niejednorodne metodą uzmienniania stałej
29 sty 18:58
manslaughter: czyli za y' podstawiam sobie
dydx i przenosze dy na jedna strone i dx na druga

bo cos
mi nie wychodzi
29 sty 19:58
manslaughter: dydx−yctgx=sin2x
29 sty 19:59
Krzysiek: najpierw miałeś rozwiązać równanie jednorodne czyli:
y'−yctgx=0
dy/dx=yctgx
29 sty 20:44
manslaughter: czyli
1.
ln|y|=ln|sinx| + C / e
(..)
y= e
Csinx
y=sinxC
2.
y=C(x)sinx
y'=C'(x)sinx+C(x)cosx
i to podstawiam do rownania
C'(x)sinx+C(x)cosx−C(x)sinxctgx=sin
2x ←tu chyba powinno sie skrocic cos zle zrobilem

?
29 sty 21:46
29 sty 21:50
manslaughter: aha powinno byc cosxC(x)+sinxC'(x)−cosxC(x)=sin2x
29 sty 21:52
manslaughter: i C(x) wychodzi mi −cosx+C
29 sty 21:58
manslaughter: y=(−cosx+C)sinx

?
29 sty 22:00
Krzysiek: ok
29 sty 22:06
manslaughter: Dziekuje bardzo i milego poranka
29 sty 22:22