Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu
Charles: Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego a
n wiedząc, że
a) a
2+a
5=32 i 2a
3−a
4=11
Proszę o rozwiazanie całego przykładu w miarę szczegółowo bym czaił metodę do pozostałych,
które mi zostały
29 sty 17:25
Aga1.: Układy równań umiesz rozwiązywać?
29 sty 17:26
Charles: ta, umiem, ale jak to wszystko powstawiać?
29 sty 17:27
Aga1.: A znasz wzór na ogólny wyraz ciągu?
29 sty 17:30
Dominik: an = a1 + (n − 1)r
czyli np a3 = a1 + 2r
analogicznie zamien wszystkie wyrazy ciagu, by otrzymac uklad 2 rownan z 2 niewiadomymi,
ktorych na dodatek szukasz.
29 sty 17:31
Eta:
a1+r+a1+4r=32 ⇒ 2a1+5r=32
2(a1+2r)−(a1+3r)=11 ⇒ a1+r=11 rozwiąż ten niebieski układ równań
29 sty 17:31
Charles: dobra, mam!
29 sty 17:33