Antonówki-prawdopodobieństwo
kasia3267: Do koszyka włozono 12 jabłek, w tym dokadnie 2 antonówki. Po kilku dniach przechowywania
usunieto z koszyka dwa popsute jabłka. Nastepnie losowo wybrano jedno jabłko z pozostałych.
Obliczyć prawdopodobieństwo że wylosowano antonówkę?
29 sty 17:01
kasia3267: Proszę o pomoc ...
29 sty 17:08
tn: Ok, jaka jest Twoja propozycja?
29 sty 17:15
Eta:
29 sty 17:21
tn: Może dam pytanie pomocnicze.
Masz dwa szczególne jabłka. 12 jabłek, gdzie dwie to szczególne.
Teraz pytanie:
Jest kilka możliwości:
Ani jedna antonówka się nie popsuła(nie została wyjęta)
Jedna się popsuła (jedna została wyjęta, a druga została)
Obie się popsuły (wobec tego obie wylecą).
Widać, że są te trzy sytuacje.
Są również dwa etapy. Najpierw wyrzucasz dwie, a potem jedno jabłko.
Albo p−stwo całkowite, albo drzewo.
Spróbuj, jak nie to potem pomogę
29 sty 17:22
tn: cześć @Eta. Jak tam leciu u CIebie, bo ja niepokoję się maturą coraz bardziej
29 sty 17:23
Kasia3267: nie wiem zabardzo jak to zrobic...
29 sty 17:56
Kasia3267: Jeżeli żadna antonówka sie nie popsuła to po usunieciu dwóch jabłek :
zostaje 10 jabłek wszystkich, w tym 2 antonówki
..... nie wiem co dalej
29 sty 18:02
tn: "Jeżeli żadna antonówka sie nie popsuła to po usunieciu dwóch jabłek :
zostaje 10 jabłek wszystkich, w tym 2 antonówki"
Istotnie. takie samo rozumowanie przy pozostałych przypadkach.
Weźmy:
B
1 − wyrzucono dwie antonówki
B
2 − wyrzucono dwa zwykłe
B
3 − wyrzucono jedną antonówkę i jedno normalne.
A − wylosowano antonówkę
Ω − kombinacje 2−elementowe ze zbioru 12 elementowego
Mamy zatem:
I teraz, jako, że B
1∩B
2∩B
3 = ∅
Oraz B
1 ∪B
2∪ B
3 = Ω
to zachodzi wzór na p−stwo całkowite:
P(A) = P(A|B
1) * P(B
1) + P(A|B
2) * P(B
2) + P(A|B
3) * P(B
3)
P(A|B
1) to p−stwo, ze zaszło zdarzenie A pod warunkiem że zaszło zdarzenie B
1, czyli
zakładając, że zaszło to zdarzenie, jakie jest p−stwo, ze zajdzie zdarzenie A.
Wyrzuciliśmy dwie antonówki, więc jaka jest szansa na wylosowanie potem jednej antonówki, no
zero → P(A|B
1) = 0
Wyrzucono dwa zwykle. Zostało 10 jabłek, z czego dwie to antonówki. Musimy więc wylosować jedną
z dwóch antonówek. Ogólnie jest 10 nad 2 możliwości losowań.
Podstaw do wzoru i otrzymaj wynik.
29 sty 19:01