problem z zadaniem
zalamany: witajcie, mam problem z zadaniem
wskazac jedna pare liczb (a,b) taka ze nastepujacy uklad rownan ma dokladnie jedno rowiazanie
x + y + az = 3
x + 2y − 3z = 5
bx + 3y − 4z + 8
bylbym wdzieczny jesli ktos bylby mi wstanie pomoc
29 sty 16:53
pigor: ... otóż oblicz wyznacznik główny układu mi wychodzi W=3a−1b−19= a(3−b) no to możesz sobie
wskazać dwie liczby (a,b) takie, aby
a(3−b)≠ 19 , a wtedy dany układ
3−ech równań liniowych będzie Cramera o wyznaczniku głównym ≠0 i dokładnie
jednym rozwiązaniu (x,y,z) . ..

a więc np a=1 to na pewno 3−b≠19 , a więc każde b≠−16 m czyli b∊R\{−19} da ci z a=1 szukaną
parę liczb (a,b) np, (a,b)=(1,5) itp , itd.
29 sty 17:18
pigor: ... przepraszam zamiast 1b , wychodzi mi W=3a−ab−19 = a(3−b)−19 ≠ 0 ⇔ a(3−b)≠ 19 . ...
29 sty 17:20
zalamany: dziękuję bardzo za pomoc jestem na prawde wdzieczny
29 sty 17:24
pigor: ... mój drogi
załamany , proszę nie załamuj się, ale to twoje ...

na prawdę

,
piszemy nie tak, tylko tak
naprawdę (razem) , oraz
na pewno osobno) zapamiętaj tak,
pozdrawiam.
29 sty 17:46