kombinatoryka
renat: ile jest czwórek uporządkowanych (a,b,c,d) spełniających równanie: a+b+c+d=14?
29 sty 16:36
Nienor: a=a
b=a+2
c=a+3
d=a+4 (bo są to kolejne liczby) I robi się bardzo proste równanie.
29 sty 16:44
PW: Znając tę odpowiedź spróbuj samodzielnie dojść − w jaki sposób tak prosto można to policzyć?
Wynik nie jest efektem sumowania skomplikowanych składników, uzyskujesz to "jednym
spojrzeniem"
29 sty 16:44
renat: yyy nic mi to nie mowi

dlaczego mamy b=a+2 a=a itd

a od PW kompletnie nic nie rozumiem ::(
29 sty 16:47
Nienor: Sorry, znowu źle przeczytałam treść zadania, ech.
29 sty 16:54
renat: a wiesz jak to zrobic

?
29 sty 16:57
PW: 1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1+1=14
Matematyka nauką ludzi leniwych. Popatrz, jak z tego zrobić żądaną uporządkowaną czwórkę.
29 sty 17:27