Oblicz i wytłumacz 1-|x+5|=0
Michał: Siema mam tutaj taki zadanie
1−|x+5|=0
i nie wiem jak to rozwiązać gdyby nie było liczby 1 to bym wiedział, po prostu nie wiem jak
robić gdy jest liczba przed watością bezwzględną.
Posze o pomoc.
29 sty 16:30
Eta:
|x+5|= 1
x+5=1 v x+5= −1
dokończ.....
29 sty 16:31
Michał: x=−4 v x=−6
x∊{−4,−6}
chyba tak
a jak jest 1 i z lewej strony jest minu to się z nim nic nie robi ?
29 sty 16:34
Michał: pomyłka z prawej strony jedynki jest minus
29 sty 16:35
Eta:

Można też graficznie (rys.)
x={−6, −4}
29 sty 16:36
Michał: ale z tym minusem co na poczatku jedynki jest to sie nic nie robi?
np nie zmienia się to co jest w wartości bezwzględnej na przeciwne?
29 sty 16:38
Eta:
Napisz jeszcze raz porządnie to równanie
29 sty 16:40
Michał: 1−|x+5|=0
x+5=−1 v x+5=1
x=−6 v x=−4
29 sty 16:42
Aga1.: 1−Ix+5I=0
−Ix+5I=−1 //:(−1)
Ix+5I=1 i teraz rozwiązujesz.
29 sty 16:46
Michał:

a to jeszcze jedno
|3−|2−5x||>1
3−|2−5x|>1 v 3−|2−5x|<−1
|2−5x|>−2 |2−5x|<−4
2−5x>−2 v 2−5x<2 2−5x<−4 i 2−5x>4
−5x>−4 v −5x<0 −5x<−6 i −5x>2
x<4/5 v x>0 x>6/5 i x<−2/5
29 sty 16:59
Aga1.: Dużo błędów.
3−I2−5xI>1 lub prawą stronę sam popraw).
−I2−5xI>−2//: (−1)
I2−5xI<2
2−5x<2 i 2−5x>−2
29 sty 17:04
Michał: Dzięki za pomoc

Już rozumiem .
29 sty 17:11
Michał: a jak mam taki przykład 7|x−5|=21
7x−35=21 v 7x−35=−21
7x=56 v 7x=14
x=8 v x=2
tak to ma być?
29 sty 17:18
Aga1.: A możesz tak:
7Ix−5I=21//:7
Ix−5I=3
x=8 v x=2.
29 sty 17:53