Wielomiany zespolone
Maniek: Jak znaleźć pierwiastki wielomianu zespolonego stopnia 2?
z
2 + 3z + 3 + i
Normalnie mam policzyć delte?
Δ = −3 −4i
teraz
√Δ 
jeśli mam policzyć pierwiastek z takiej liczby zespolonej, to otrzymam dwa
wyniki.
Więc jeśli będą dwa pierwiastki z delty to będą po 2 różne wyniki zależne od delty
29 sty 16:28
Nienor: Tak, ale wyniki się pokrywają:
w=√−3−4i, czyli
x2+2xyi−y2=−3−4i, czyli
x2−y2=−3
2xy=−4
Po rozwiązaniu:
w=1−2i ∨ w=−1+2i
A z:
z=−1−i ∨ z=−2+i
29 sty 16:42
Maniek: czy zawsze tak jest w wielomianach drugiego stopnia?
29 sty 16:42
Nienor: Co jest zawsze

Delta czasami wychodzi na tyle ładna, że nie trzeba się tak bawić. Ale
równanie drugiego stopnia zawsze musi mieć 2 rozwiązania (mogą się one powtarzać), o tym mówi
tzw. zasadnicze twierdzenie algebry. Równanie tzeciego stopnie ma zawsze trzy rozwiązania,
czwartego cztery, itp. Nie mówili wam tego
29 sty 16:46
Maniek: ogarniam już, myślałem, że wyniki nie będą się pokrywać.
Mam jeszcze taki przykład:
z∊C: |z+2i3−z ≥ 1
Czy mogę rozwiązywać to jak normalne równanie z x? I jak się do tego zabrać?
29 sty 17:45
Maniek: tam jest wartość bezwzględna
29 sty 17:45
pigor: ... np. tak
podziel sobie licznik przez mianownik np. rozszerzając przez sprzężenie mianownika;
otrzymasz liczbę zespoloną x+iy ; weź jej moduł
√x2+y2 i rozwiązuj "zwykłą" nierówność
29 sty 17:52
pigor: ... o kurcze nie, tam masz z , to inaczej :
pomnóż obie strony nierówności przez |3−z| ;zastąp z=x+iy; i weź moduły (możesz kwadraty)
liczb po lewej i prawej stronie nierówności . ...
29 sty 17:57