Proszę o sprawdzenie !
Asia:

1. Sporządź wykres funkcji f(x)= − x
2 +4 dla x∊(−
∞,2) oraz x−2 dla x∊<2,+
∞)
wyszlo mi mniej wiecej tak przechodzi w punkcie 2
zrobilam tabelke x: 2 i 1 y: 8 5 dla −x
2+ 4 i dla x−2 x: 5 i −3 więc y: 3 i −5
2.Dana jest funkcja f(x)=2
x
a)narysuj wykres funkcji h(x)=f(x)−2
b) nafysuj wykres funkcji g(x)= − f(x)
c) wyznacz wszystkie wartości x dla któych f(x
2)≤f(x+2)
i moglby ktos mi pomoc z tym 2 zadaniem?
29 sty 16:23
Michał: zad 2.
a) funkcja h(x) to przesunięcie f(x) o wektor [0,−2]
b) g(x) to odbicie wykresu f(x) wzgl OX
nad tym c to musze chwile pomyśleć
29 sty 16:31
Michał: ok więc mamy f(x)=2x więc funkcja f(x2) to funkcja postaci 2x2
funkcja f(x+2) to funcka postaci f(x)=2x−2
tworzymy nierówność. mamy te same podstawy więc pozostają nam do policzenia wykładniki.
podstawa większa od 1 więc będzie zmiana znaku nierównośc i pozostaje do rozwiązania
nierówność postaci x2≥x−2
jeśli coś pokęciłem to mnie poprawcie
29 sty 16:37
Aga1.: 2 c)
@Michał pokręciłeś, gdy podstawa większa od 1, to funkcja wykładnicza jest rosnąca i
kierunku nierówności nie zmieniamy
a
f(x+2)=2x+2
Rozwiąż nierówność
x2≤x+2
29 sty 17:00
Asia: OK dziekuje
29 sty 22:20