granice
karola: | | 2*tgx | | 2*1cos2x | |
lim |
| = |
| i co dalej? |
| | sin5x | | cos5x*5 | |
x→0
29 sty 16:20
Krzysiek: wstaw x=0
29 sty 16:21
karola: a cos 5*0 *0 to ile?
29 sty 16:22
Krzysiek: no właśnie ile to jest cos0 ?
29 sty 16:23
karola: no 1
29 sty 16:24
karola: a ok juz wiem 25
29 sty 16:25
Krzysiek: | | 2*1 | |
no więc granica to: |
| =2/5 |
| | 1*5 | |
29 sty 16:25
karola: dobrze a takie coś
x→1+
licznik
∞ ale mianownik ctg 0 nie istnieje więc?
29 sty 16:28
karola: czy ctg 0 moge napisać jako ∞?
29 sty 16:29
Krzysiek: z wykresu widać,że ctg(x−1)→∞
więc masz symbol nieoznaczony typu ∞/∞ i korzystasz z reguły de'hospitala
29 sty 16:31
karola: ok dziękuję
29 sty 16:31
karola: | | x3 | | ∞ | | 3x2 | |
lim |
| = |
| H= |
| i dalej tez de l'hospital? bo jak robię to mi |
| | 10x | | ∞ | | 10xln10 | |
dziwne rzeczy wychodza może mi kotoś mianownik rozpisac ?
x→
∞
29 sty 16:55
Krzysiek: tak znów de l'hospital.
a w mianowniku ln10 to stała wyciągasz przed pochodną i znów liczysz (10x )'
29 sty 16:58
karola: a z tej stałej nie licze tak? ln10(10x ln10) ?
29 sty 17:06
Krzysiek: tak i tak.
29 sty 17:08
karola: wynik 0?
29 sty 17:09
Krzysiek: tak
29 sty 17:11
karola: dzięki
29 sty 17:13
karola: juz ostatnie mam nadzieje
| | ctg 5x | | 1sin2(5x)*5 | |
lim |
| = |
| |
| | ctgx | | 1sin2x | |
| | sin2x | | 2sinx*cosx | |
= |
| = |
| |
| | 5*sin5x | | 5*(cos5x*5) | |
| | 2*(cosxcosx +sinxcosx) | |
= |
| |
| | 5*(−sin5xcosx*25 +cos5x*0) | |
x→0
co tutaj jest źle?
29 sty 17:28
Krzysiek: na samym początku 5 powinno być w liczniku
zamiast z de l'hospitala można też tak:
| ctg5x | | tgx | | (5x)tgx | | 1 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| ctgx | | tg5x | | xtg(5x) | | 5 | |
| tgx | | 5x | | 1 | |
| * |
| * |
| →1*1*1/5=1/5 |
| x | | tg5x | | 5 | |
29 sty 18:05
karola: no to bardziej subtelnie

dzięki bardzo
29 sty 18:13