Błagam o pomoc z granicą ciągu
Kasia : Cześć chłopaki, pomożecie?
Lim √x lnx =?
x−>0+
29 sty 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
po takiej zamianie możesz skorzystac z reguły de L'Hospitala
do dzieła
29 sty 15:37
Kasia : Wiem, tylko przy liczeniu w pewnym momencie się zacinam.
H
| | lnx | | 1x | |
Lim = |
| = [∞/∞] = |
| |
| | 1/√x | | 1−2√x − u{(√x2} | |
29 sty 15:51
Kasia : Chciałam kliknąć pokaż podgląd :C
No nic, jeszcze raz...
29 sty 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| x−1 | |
| = −2x−1 −(−3/2) = −2*x1/2 |
| −0,5x−3/2 | |
29 sty 15:54
Kasia :
29 sty 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko jasne
29 sty 16:02
Kasia : Nie rozumiem :C
29 sty 16:02
Kasia : Mianownika nie rozumiem.
Pochodna z 1/√x?
29 sty 16:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
| | 1 | | −1 | |
pochodna z |
| to będzie |
| = −0.5*x−3/2 |
| | √x | | 2√x3 | |
29 sty 16:05
Kasia : pochodna z 1/√x to będzie −1 / 2√x.
Skąd ta 3 w potędze?
29 sty 16:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | |
| = ( √x) −1 = (x 1/2) −1 = x −1/2  |
| √x | |
29 sty 16:08
Kasia : ok, to już robię.
Możesz mi podać ostateczny wynik?
29 sty 16:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz o 15:54 ... brak symbolu nieoznaczonego ... podstawiasz
29 sty 16:10
Kasia : No ale czekaj, skoro −1 z potęgi spada przed pierwiastek, to czemu Ty masz 0,5 x−3/2,
zamiast −1x −3/2?
29 sty 16:13
Kasia : Mogę tu podesłać zdjęcie?
29 sty 16:14
Eta:
Możesz.... zobaczymy, jak wyglądasz
29 sty 16:26
Eta:
Ojjjjjjjj nieładnie .....jak na kobietę
29 sty 17:36