.
asdf: zbadaj ciaglasc funkcji:
f(x) =
| | 1 | |
( |
| )−x/(x+2) dla x < −2 |
| | 2 | |
|x+1| dla x∊ <−2;0>
arctg(log
1/2x) dla x > 0
liczę pierw w punkcie x
0 = −2
| | 1 | | a | |
( |
| )2/0, jest symbol |
| , czyli obu stronne granice: |
| | 2 | | 0 | |
| | 1 | | 1 | |
dla x−>−2− ( |
| )2/0− = ( |
| )−∞ = 2−1*−∞ = 2∞ = ∞ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
dla x −>−2+ ( |
| )2/0+ = 2−1*∞ = 0 |
| | 2 | |
teraz:
|x+2| dla x ∊ <−2;0>, czyli −x−2
teraz liczę x
0 dla 0:
|x+1| dla x−>0+ będzie x+1
x−> 0 arctg(log
1/2x) =
log
1/2x, przy x−> 0 będzie to
∞
tgx=
∞
odp: funkcja nie jest ciągła w punktach x
0 = −2 oraz x
0 = 0
29 sty 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
| | 1 | |
dla x−>−2− masz wzór funkcji ( |
| )bla bla |
| | 2 | |
ale dla x−>−2
+ masz wzór funkcji |x+1|

nie ma czegoś takiego jak arctg(
∞)

możesz tak sobie zapisać, ale na pewno nie na
egzaminimie/kole
29 sty 15:24
asdf: | | 1 | |
limx−> −2− ( |
| )2/0− = 2−2/0− = 2∞ = ∞ |
| | 2 | |
dla x−> −2
+ |x+1| = − x − 1
a tak mozna zapisać?:
arctg(log
1/2x)
przy x−> 0
+ log
1/2x =
∞
tgx =
∞
dla x−> 0−:
|x+1| = x+1
i koniec?
29 sty 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak lim |x+1| = |−2+1| = |−1| = 1
29 sty 15:30
asdf: dla x−> −2+ = −x − 1 = −(−2) − 1 = 2 − 1 = 1, to samo
29 sty 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
jasne że to samo ... tylko po co się bawił w opuszczanie modułu .... podstawia się i z głowy
29 sty 15:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
przedewszystkim −−−− PODSTAWIA się ... a Ty nie podstawiłeś ani w jednym ani w drugim miejscu
pod moduł
29 sty 15:34
asdf: jasne

a reszta dobrze?
29 sty 15:35
asdf: jak nie podstawiłem? w pierwszym kroku − wartości są ujemne, czyli modul sie opuszcza z
minusem, w kolejnym juz podstawilem −2
29 sty 15:36