,
Tytus: Jest tu może ktoś kto potrafiłby rozwiązać proste zadanie z fizyki na poziomie studiów?

Zadanie: W naczyniu walcowym o promieniu podstawy r=10 cm i wysokości h=80 cm znajduje się gaz
pod ciśnieniem p=10
6 Pa . Jakiej pracy potrzeba do zmniejszenia objętości gazu do połowy, gdy
temperatura gazu jest stała?
| | 1 | |
Moja próba rozwiązania: V0 = 0,008π m3 , V = |
| V0 = 0,004π m3 |
| | 2 | |
W = ∫
V0V p dV = −10
6 Pa [V]
V0V = −10
6 Pa * (0,004π m
3 − 0,008π m
3)
29 sty 15:10
Tytus: up
29 sty 17:00
Tytus: do góry
29 sty 18:03
Tytus: up
29 sty 18:35
Kuba: a to nie jest dobre rozwiązanie co napisałeś? Nie chce mi sie tego przeliczac ale wzor masz
dobry wiec jesli nie walnales sie w obliczenieach to powinno byc dobrze
29 sty 18:47
Tytus: no ja właśnie nie wiem czy dobry

sam go w sumie wymyśliłem, ale ta funkcja podcałkowa jest
stała, więc wydaje mi się to troche za proste
29 sty 18:55