oblicz wartość średnią funkcji
desperat: błagam o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
oblicz wartość średnią funkcji f(x,y)=√4−x4−y2
na zbiorze ograniczonym krzywą x2+y2=4
29 sty 14:30
Linuś: x
2+y
2=4
x+2=y
x
2+(x+2)
2=4
x
2+x
2+4x+4=4
x+2=y
2x
2+4x=0/:2
x+2=y
x(x+2)=0 więc mamy
x=0 lub x=−2 i y=2 lub y=0
Wiem jak na zbiorze ograniczonym krzywą wyznaczyć punkty ale dalej niestety nie umiem ci pomóc.
Może ktoś pomoże


Jest was tyle na forum

29 sty 14:52
29 sty 15:12
Linuś: Trzeba jeszcze umieć skorzystać z tego
29 sty 15:27
Krzysiek: całkę podwójną najłatwiej będzie wyliczyć przechodząc na współrzędne biegunowe
x=rcosα
y=rsinα
|J|=r (jakobian)
r∊[0,2] (wstawiając do równania okręgu dostajemy: r2 =4 )
α∊[0,2π]
f(x,y)=√4−x2−y2=√4−r2
i liczysz: ∫02π ∫02 √4−r2|J|drdα
a pole koła o promieniu 2, to już chyba potrafisz wyliczyć bez pomocy całki.
29 sty 15:31
Linuś: Niestety mam problem aby to dokończyć
29 sty 18:31
Linuś: Czy ktoś może pomóc w dokończeniu tego zadania

29 sty 19:14
Linuś: 
30 sty 11:23