:)
:): znaleść ekstreme funkcji oraz punkty przegiecia odpowiadającym jej krzywych
x5−5x4+5x3+1
29 sty 14:29
Skipper:
f'(x)=5x
4−20x
3+15x
2=5x
2(x
2−4x+3)
f'(x)=0
i wszystko jasne
29 sty 15:01
:): dla kolegi
29 sty 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dla kogo nie
29 sty 15:35
Skipper:
... zadanko to dokończyć możesz różnie
np. szkicując wykres pochodnej.
Masz jej miejsca zerowe .... znasz krotność pierwiastków ... więc wiesz gdzie przecina oś
(czyli przy przjściu przez punkt zmienia znak .... i z jakiego na jaki) a gdzie się odbija
(nie zmienia znaku) czyli ....
Jeśli nie tak ... to licz drugą pochodną ...
29 sty 15:38