wielomian W(x) jest podzielny przez trójmian
marta: Hej, mam takie zadanie:
Wielomian W(x) = x
3−(p+q)x
2+(p−q)x−8 jest podzielny przez trojmian x
2+3x−4:
a) oblicz p i q
b) rozwiaz W(x)=0
Obliczylam, ze p=(−1,5) i q=(−3,5) przeksztalcajac trojmian na liczbe(x+4)(x−1) i liczac z
ukladu rownan zgodnie z zasadą W(−4)=0 i W(1)=0. Czy to sa dobre wyniki? Koncowe rownanie
wyszlo x
3+5x
2+2x−8 i teraz wlasnie mam problem z jego rozwiązaniem. Prosilabym o poprawienie
ewentualnie jakies wskazówki, będę wdzieczna
Michał: założyłem że ten wielomian x
3+5
2+2x−8 policzyłaś dobrze i teraz jeśli W(1)=0 to np ze
schematu Hornera rozbijasz na postać iloczynową i wyznaczasz miejsca zerowe