Pochodna funkcji złożonej
Piotr: Oblicz pochodną funkcji złożonej: y=1√x2+7
29 sty 13:55
Ajtek:
Zapisz to przy pomocy "U", a nie "u"
29 sty 14:00
m:
| | f | | f'g − fg' | | 2x | |
ze wzoru ( |
| )'= |
| = |
| / x2+7 |
| | g | | g2 | | 2√x2+7 | |
29 sty 14:01
Piotr: dzięki! ale jak Ci tam w liczniku wyszło 2x? ; /
29 sty 14:06
m: pochodna funkcji x2+7
29 sty 14:10
Piotr: a to się nie liczy pochodnej od √x2 + 7?
29 sty 14:14
m: to jest funkcja zlozona wiec liczysz pochodna funkcji wewnetrznej czyli x
2+7 * pochodna
funkcji zewnetrznej( tylko tam x zastepujesz funkcja wewnetrzna czyli x
2+7 ) czyli
√x czyli
29 sty 14:18
Piotr: oooo i już wiem

dzięki wielkie!
29 sty 14:22