Rozwiąż nierówność
danio1: log3(x+2)+log3(x−3)≤1+log32
log3(x2−3x+2x−6≤log33+log32
log3(x2−x−6≤log36
x2−x−6−6≤0
Δ=1−4*1*(−12)
Δ=√49
Δ=7
x1=4
x2=−3
Przedział : x>−2 i x>3 a więc (−2,∞) w tym przedziale mieści się x=4
Czy to zadanie jest dobrze rozwiązane?
29 sty 13:37
asdf: co ty zrobiles w drugiej linijce? dodales logarytmy, a ich argumenty tez?
29 sty 13:41
Skipper:
... nie
Musisz zakreślić wspólny przedział
29 sty 13:43
Skipper: ... tam dobrze ...wymnożył ...
29 sty 13:44
danio1: nie wymnożyłem ze wzoru na dodawanie logarytmów
log3(x+2)+log3(x−3)=log3(x+2)*(x−3)=log3(x2−3x+2x−6) tak samo z drugiej strony
29 sty 13:44
danio1: nie rozumiem możesz podać mi te przedziały?
29 sty 13:48
asdf: jasne

P.S
Dziedzina: x>−2 i x>3 a więc (−2,
∞), tylko
x=4 mieści się w
dziedzinie
29 sty 13:50
danio1: ah czyli przedziałem nie będzie (−2,∞) a (3,∞) więc tak samo x=4 pasuje do przedziału tak?
29 sty 13:51
asdf: a... ty masz tu nie równość, to będzie inaczej − sorry ale dopiero wstalem
29 sty 13:54
asdf: źle to napisałem, patrz:
P.S Dziedzina: x>−2 i x>3 a więc (3,∞)
rozwiazaniem jest przedział:
<−3;4>
uwzgledniajac dziedzine:
x ∊ (3;4>
29 sty 13:56
danio1: właśnie też sądziłem że coś namotałem

dzieki
29 sty 13:58