Oblicz granice
klaps: Oblicz granicę:
limx−>oo (4(log2(2n−1)))/(3+11+...+(8n−5))
cały czas wychodzi mi oo/oo
Z góry dzięki za pomoc
29 sty 13:30
klaps: to jest 4log22n−1
29 sty 13:33
klaps: i n→∞
29 sty 13:36
pigor: ...np. tak zauważ, że 3+11+... +(8n−5)=
n2(3+8n−5) =
n2(8n−2)=n(4n−1)=
4n2−n,
zaś 4
log2(2n−1)= 2
2log2(2n−1)= 2
log2(2n−1)2= (2n−1)
2=
4n2−4n+1 , więc
| | 4n2−4n+1 | | 4 | |
limn→∞ |
| = |
| = 1 . ...  |
| | 4n2−n | | 4 | |
29 sty 14:12
Janek191:
4log2 {2n − 1} = 2 2 log2(2n − 1) = 2 log2(2n − 1)2 = ( 2n − 1)2 =
= 4 n2 − 4n + 1
3 + 11 + ... + ( 8n − 5)
To jest ciąg arytmetyczny:
b1 = 3
r = 8
bn = 8n − 5
więc
Sn = 0,5 *( b1 + bn) *n = 0,5 *( 3 + 8n − 5)*n = 0,5*( 8n − 2)*n =
= 4 n2 − n
Mamy zatem ciąg
4 n2 − 4n + 1 4 − 4/n + 1/n2
an = −−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−−−
4 n2 − n 4 − 1/n
więc
lim an = 4/4 = 1
n→∞
bo 4/n → 0, 1/n2 → 0 i 1/n → 0, gdy n → ∞
29 sty 14:16