pochodna
ania: moze ktos rozwiazac krok po korku ta pochodna?
bede wdzieczna
29 sty 13:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
(f(x) − g(x))' = f'(x) − g'(x)
krok 2
| 1 | |
| = (3√x)−1 = (x1/3)−1 = x−1/3 |
| 3√x | |
| | −1 | | −1 | |
(x−1/3)' = |
| x−1/3 −1 = |
| x−4/3 |
| | 3 | | 3 | |
krok 3
to zostawiam Tobie dla przećwiczenia ... analogicznie do poprzedniego
29 sty 13:21
ania: aaaa takie cosś

daj mi chwilke
29 sty 13:22
ania: | | 5 | |
pochodna drugiego skladnika= |
| x3/2 |
| | 6 | |
?
29 sty 13:27
ania: potega zamiast 3/2 to 1/2 chyba miala byc?
29 sty 13:28
Ajtek:
Cześć
Artur 
.
29 sty 13:30
ania: czemu 5/18?
29 sty 13:33
Ajtek:
Źle zerknąłem sorki

.
29 sty 13:43
Ajtek:
| | 5 | |
Pochodna to |
| x √x  . |
| | 6 | |
29 sty 13:44
ania: to jak dobrze mam?
teraz wystarczy tylko przepisac z minumem pomiedzy, czy trzeba to jakos odjąć?
29 sty 13:44
asdf:
(f − g)' = f' − g'
29 sty 13:47
Ajtek:
Dobrze masz.
Cześć
asdf 
.
29 sty 13:53
ania: a cos takiego jak sie robi? (32x−53x)'
29 sty 13:56
asdf: czesc
29 sty 13:57
asdf: (ax)'= ax * lna
tu masz funkcje zlożoną:
(32x)' = 32x*ln3 * (2x)' = 2 * 32x * ln3
dalej sama
29 sty 13:58
ania: 3 * 53x * ln5
?
29 sty 14:00
asdf: nom
29 sty 14:04
ania: ok
a (ln
2arcsin x)'
nie wiem co z tym kwadratem
29 sty 14:10
ania: ostatni przyklad pomoze ktos?
29 sty 14:28
ania: plisssss
29 sty 14:40
asdf: przykład:
(ln2x)' = [(lnx)2]' = 2*lnx * (lnx)'
29 sty 14:49
ania: przeciez to jest mnozenie wiec nie rozbije tego na 2 czesci jak dodawania?
29 sty 16:02
ania: ?
29 sty 17:33
ania: to ostatni przyklad prosze o pomoc
29 sty 17:33
ania: prosze............ pokaze cycki
29 sty 18:14
ania: nikt nie chce?
29 sty 18:58