Liczby zespolone
Maniek: Pomocy!
Mam obliczyć i wyznaczyć na płaszczyźnie zespolonej wszystkie pierwiastki wielomianu
V(z) = z4 −4iz3 +8iz +32
wiedząc, że 4i, jest jednym z nich.
Mam to podzielić schematem Hornera? Ale jak? No i jak już będe miał tepierwiastki wyznaczone,
będzie ich 4 (chyba) to co dalej?
29 sty 13:13
Nienor: Tak można Hornerem, później robisz to samo co dla W(x), tylko, że jak ci wydzie w delta
mniejsza od 0 to liczysz dalej

V(z)=z
3(z−4i)+8i(z−4i)=(z−4i)(z
3+8i)=(z−4i)(z+2i)(z
2+2i−4)
29 sty 13:28
Maniek: spoko, nie rozumiem tylko tego przekształcenia Twojego do końca.
Co właściwie zrobiłeś?
29 sty 13:36
pigor: ... zacznę ci inaczej, bo to jest za proste, aby od razu Horner, a więc
jak zapewne wiesz
−1=i2, no to wykorzystam to np. tak:
z4−4iz3+8iz+32= 0 ⇔ z
4−4iz
3+8iz−32i
2= 0 ⇔ z
3(z−4i)+8i(z−4i)= 0 ⇔
⇔ (z−4i) (z
3+8i)= 0 ⇔ z−4i= 0 lub z
3+8i= 0 ⇔
z=4i i masz jeden pierwiastek
równania lub
z3=−8i ⇔ z
3= 2
3*(−i) ⇒
z=23√−i , no to pozostało ci z wzoru
Moivre'a dla k=0,1,2 wyznaczyć
3√−i i tyle ...

masz wszystkie 4 pierwiastka równania postaci
z=x+iy , które zaznacz sobie
jako 4 wektory o początku w
(0,0) i końcu
(x,y) na płaszczyźnie zespolonej .
29 sty 13:53
Maniek: Dziękuje, kminię
29 sty 13:57
pigor: ...

ja u siebie wyłączyłem z
3 i 8i przed nawias .
29 sty 13:57
Maniek: sprawdzam i sprawdzam, ale coś się nie zgadza, wolfram pokazuje jeszcze jedno rozwiązanie, a ja
mam 3:
4i; 2i oraz √3 −2i
29 sty 16:05
Nienor: Żadne nie występuje 2 razy
29 sty 16:34