ekstremum
klaudiaaa: kurcze, zagięło mnie zadanko z ekstremum (znowu)
w ktorym z nastepujacych punktow funkcja ma maximum lokalne
(51/2 , −5 1/2) lub (−51/2 , 5 1/2)
f(x,y)= x2 y − y3)/ 3− 5x
29 sty 12:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to badaj ekstrema tejże funkcji
pochodne cząstkowe
macierz
... jedziemy
29 sty 12:57
klaudiaaa: ale wlasnie ppchdnych nie moge sie doliczyc reszte wiem
29 sty 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2xy *(3−5x) − (x2y−y3)(−5) | | 6xy − 5x2y − 5y3 | |
f'x = |
| = |
| |
| | (3−5x)2 | | (3−5x)2 | |
f'
xx = a tego mi się nie chce
| | 6x − 5x2 − 15y2 | |
f'xy = |
| = f'yx |
| | (3−5x)2 | |
29 sty 13:13
klaudiaaa: dziekuje
29 sty 13:17