rownanie rozniczkowe, ciekawy przyklad pomoc w rozwiazaniu
rocky: Mam problem z równaniem różniczkowym postaci
y''+y'−2y=3ex
policzylem charaktetystyczne i delte i rozwiazanie ogólne wyszlo C1−2x+C1x
czyli dobrze
Natomiast problem jest z rozwiązaniem szczególnym niejednorodnego
biore 3ex jak r(x)
i potem y=Aex
licze pochodna pierwsza i drugą które mają taką samą postać jak y
wstawiam do równania i niespodzianka, lewa strona mi sie skraca. Co sie dzieje, jak to dobrze
zrobic?
29 sty 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego zakladasz y=Ae
x ... a nie y = A(x)e
x
29 sty 12:35
rocky: a nie powinno być (Ax+B)e
x 
? Tylko potem nie potrafie tego doliczyc do konca...tzn niby
licze pierwsza i drugą pochodną i nie wychodzi. Bo wg odpowiedzi ma wyjsc rozwiazanie
szczegolne xe
x
tak jakby bylo A=1 i B=0
29 sty 12:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie oto mi chodziło

y= (Ax+B)
ex
y' = Ae
x + (Ax+B)e
x
y'' = Ae
x + Ae
x + (AX+B)e
x
⇔ A = 1 i B = c
1 ... warto także zauwazyć ... że c
1e
x masz juz w rozwiązaniu

więc de
facto pomijasz ten element
29 sty 12:51
rocky: a w takim przykladzie y''−2y'+y=6xex
jeżeli y wyszlo C1ex+C2xex
to mamy r(x)=6xex
więc y=(Ax2+Bx+C)ex i z tego pochodne zgadza sie?
29 sty 13:10