prawdopodobieństwo
monika: czesc
błagam niech mi to ktos obliczy
z urny zawierajacej 6 czarnych i 4 białe kule losujemy bez zwracania 5 kul. oliczyc
prawdopodobieństwo ze wsrod nich sa co najmniej 2 białe kule
29 sty 12:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
na maturę także mamy za Ciebie pójść
29 sty 12:26
Aga1.: Zdarzenie przeciwne do danego
A
'−wśród wylosowanych kul jest co najwyżej 1 kula biała
IA
'I=
| | IA'I | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| | IΩI | |
29 sty 12:32
PW: Zdarzeniami elementarnymi są 5−elementowe podzbiory zbioru 10−elementowego, losowanie odbywa
się w sposób dowolny − można zastosować tzw. klasyczną definicję prawdopodobieństwa.
| | | |
|Ω| = | − liczność zbioru zdarzeń elementarnych |
| | |
Zdarzenie A − "wylosowano co najmniej dwie białe kule"
Zdarzenie A' − "wylosowano mniej niż dwie białe kule", tzn. "wylosowano same czarne lub
wylosowano dokładnie jedną czarną i cztery białe"
| | | | | | | | |
|A'|= | + | =6+6.1=12 (można to prościej napisać jako | +6 (bo jedną |
| | | | |
czarną z 6 można wybrać na 6 sposobów, a cztery białe spośród czterech − tylko na jeden
sposób)
Tak więc
natomiast P(A)=1−P(A') − taka jest odpowiedź
29 sty 12:35
PW: Aga1 była 3 minuty szybsza

, ale zeznajemy zgodnie, więc możesz mieć pewność, że
to jest dobrze!
29 sty 12:37
Aga1.: Witaj PW.
29 sty 12:39
monika: odpowiedz jest −5?
29 sty 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
Moniko ... pomyśl
jak może być prawdopodobieństwo UJEMNE

jak prawdopodobieństwo może nie byc w przedzial <0,1> czyli <0%, 100%>
29 sty 12:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
| |
to nie jest ułamek tylko dwumian Newtona |
| |
heh ... widzę, że tutaj trafiła się nam wzorowa uczennica
29 sty 12:59
monika: zrozumcie ze jestem noga z matmy a musze to i jeszcze jedno zadanie oddac na zaliczenie
29 sty 13:23
monika: odp 31/42
29 sty 13:28