Rozwiąż równanie sprowadzalne do kwadratowych
Drago: [ x2 − ( 4√2 −1 )x − 7√2 ]2 + [ x2 − ( 7√2 + 1 )x − 14√2 ]2
29 sty 12:11
ICSP: przykro mi ale tu nie ma równania. Dziękuje
29 sty 12:15
Drago: * na końcu : = 0
29 sty 12:19
ICSP: no to proste w takim razie :
Najpierw odpowiedz sobie na pytanie kiedy możliwa jest własność:
a2 + b2 = 0
29 sty 12:20
Drago: jeżeli a i b = 0 ?
29 sty 12:22
Drago: * kiedy a i b = 0, tak mi się wydaje
29 sty 12:23
Kaja: tak
29 sty 12:23
ICSP: a = b = 0
Czyli spełniony jest ukłąd równań :
a = 0
b = 0
Jeżeli znajdziesz liczbę x która spełnia te dwa równania to koniec zadania. Jak taka liczba nie
istnieje to równanie nie ma rozwiązania i również koniec zadania
29 sty 12:24
Drago: czyli jeden nawias kwadratowy przyrównać do 0, a potem drugi ?
29 sty 12:24
Kaja: tak
29 sty 12:25
Drago: Dzięki wielkie
29 sty 12:26