Pochodna
kaja: Jak obliczyć pochodną :
29 sty 11:45
Kaja: | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
skorzystaj ze wzoru |
| |
| | g2(x) | |
29 sty 11:48
kaja: no właśnie nie wychodzi
29 sty 11:49
asdf: no to daj obliczenia, a nie narzekasz, gotowca nie dostaneis
29 sty 11:50
Kaja: ile wynosi pochodna z licznika (czyli to f'(x))?, a ile z mianownika (czyli g'(x)) ?
29 sty 11:57
kaja: L:
(10x+√5)' * √x − (10x+ √5) * (x do 1/2)' = 10 √x − (10x+ p{5) * 1/2 x do −1/2) = 10x do 1/2 −
5x do 1/2 *5/2
M:
(√x)2
29 sty 11:58
ICSP: ale wy się lubicie bawić :
| | 5 | | 1 | | 1 | |
f' = |
| − |
| √5 * |
| |
| | √x | | 2 | | √x3 | |
29 sty 12:00