ekstremum!!!
klaudiaaa: w ktorym z pkt. 1 lub −3 fukncja osiaga minimum f(x)= ex (x2 − 3)
wiem, ze trzeba policzyć druga pochodna
wyszło mi tak: f'' = ex (x2 − 3) + 4x ex + 2ex
29 sty 11:38
Kaja: dobrze policzyłaś druga pochodną. teraz podstaw 1 do drugiej pochodnej i sprawdź czy wyjdzie >0
czy <0 . jeśli większa to w −1 funkcja osiąga minimum, a jeśli mniejsza to maksimum. to samo
zrób z −3.
29 sty 11:46
klaudiaaa: dzięki, dzięki, ale kurcze, bo podstawiam i wychodzi mi ze e = 0 i potem e
3 = 0 i zgłupiałam
29 sty 11:51
Kaja: jak podstawisz do drugiej pochodnej za x jedynkę, to wychodzi 4e a to jest większe od zera, jak
podstawisz −3 to wtedy f''(−3)=−4e−3<0. czyli dla x=1 funkcja osiąga minimum, a dla x=−3
maksimum.
29 sty 11:55
klaudiaaa: Aaa, dziekuje slicznie
29 sty 12:06
klaudiaaa: pomyliłam sie w rachunkach po prostu
29 sty 12:07
Kaja:
29 sty 12:08