rozłóż wielomian na czynniki
T: 2X3 + X2 + 1 = 0
29 sty 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka
T(−1) = 0
29 sty 10:53
T: a jak to dalej pociągnąć?
bo rozumiem, że (x+1) będzie jednym z działań tego wielomianu
29 sty 10:57
T: a jak to dalej pociągnąć?
bo rozumiem, że (x+1) będzie jednym z działań tego wielomianu
29 sty 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
podziel ten wielomian przez (x+1)
otrzymasz (x+1)*G(x)
gdzie G(x) będzie wielomianem kwadratowym −> Δ =

−> x
1, x
2 =
29 sty 10:58
T: dzięki
29 sty 11:03
T: dzięki
29 sty 11:04
T: dzięki
29 sty 11:06