Jak wyliczyć taką granicę?
granica: an=(n2−1)*sin((1)/(n−1))
29 sty 09:18
granica: Pomoże ktoś? Co tutaj trzeba zrobić?
29 sty 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka:
n2−1 = (n−1)(n+1)
29 sty 09:39
granica: Nadal jednak nie wiem...
Bo jak tak po prostu podstawia się za n nieskończoność to wychodzi ∞ * 0 , a to jest przecież
symbol nieoznaczony
29 sty 09:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sin(1) | | sin(1) | |
(n2−1)* |
| = (n−1)(n+1)* |
| = (n+1)*sin(1) −> .... |
| | n−1 | | n−1 | |
29 sty 09:44
granica: Tylko sinus nie jest z 1, tylko z całego wyrażenia ((1)/(n−1))
29 sty 09:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
kojarzysz:
| | sinx | |
limx−>0 |
| = 1  |
| | x | |
29 sty 09:53
granica: Ok, już rozumiem, dzięki
29 sty 09:58
granica: A których funkcji trygonometrycznych dotyczy jeszcze ten wzór? Czy np. cosx/x też jest równe 1?
29 sty 10:23
asdf: nie, przy x −> 0:
cosx/x = 1/0, czyli symbol gdzie liczysz granice obustronne:
przy x−> 0+ masz ∞
przy x−> 0− masz −∞
29 sty 11:57
asdf: @Artur
| | 1 | | sin1 | |
sin( |
| ) tam jest, a nie |
| |
| | n−1 | | n−1 | |
29 sty 12:01
29 sty 12:03