monotoniczność funkcji
Jan1: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji :
y=(x2−3)ex
29 sty 09:00
29 sty 09:04
Jan1: Teorie znam.
obliczyłem pochodną:
y'= 2x * ex + (x2−3) ex = ex (2x+(x2−3))
i jak to narysować...
29 sty 09:07
Jan1: moge jeszcze opuścić ten nawias:
ex (2x+x2+3) = ex (x2+2x+3)
29 sty 09:09
Jan1: pomoze ktos ?
29 sty 09:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako przyszły inzynier / ekonomista wiesz doskonale, że ∀
x e
x > 0
x
2+2x+3 <−−− ta część Ciebie interesuje ... jak narysować 'szkic' tej funkcji

oto wskazówka:
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
a na przyszłość ... skoro masz konkretny problem to podaj ten konkretny problem, a nie podajesz
zadanie − to przyśpieszy i ułatwi wszystkim życie
29 sty 09:20
Aga1.: ex>0 dla każdego x∊R
Stąd y'<0 ⇔(x2+2x−3)<0⇔x∊(−3,1)
f ↘ w przedziale(−3,1)
29 sty 09:24