funkcja łatwe
łza spływa po policzku: Jedynym miejscem zerowym pewnej funkcji f jest liczba −7. Znajdź miejsce zerowe funkcji g,
jesli:
b)g(x)=f(−x)
tu powiedzialbym ze −7, ale jak nizej
c)g(x)=−f(x+5)
tu na logike wiem ze bedzie −13, no bo przesuwa sie w lewo o 5, ale nie wiem jak to zapisac czy
obliczyc
Blagam wytlumaczenie...
29 sty 00:43
PW:
b) g(7)=f(−7)=0, a wiec miejscem zerowym g jest 7.
c) Jeśli −7−5=−13, to masz rację.
29 sty 00:55
łza spływa po policzku: i nic wiecej nie pisac?
29 sty 01:17
łza spływa po policzku: no ale spojrz:
g(x)=−f(x+5)
f(x+5)=−g(x)
f(x)=−g(x−5)
f(x)=−7
0=−g(−7−5)
0=−g(−13)
0=g(13)
i wychodzi 13 a nie −13, jak powinno
29 sty 01:29
zombi: x+5=−7
x=−12
12 12 12 nie 13

+ nie mam pojęcia co ty za przekształcenia robiłeś/aś, nie można tak się bawić...
29 sty 01:32
łza spływa po policzku: prawdopodobnie jestem idiotą
29 sty 01:35
łza spływa po policzku: rzecz w tym, ze caly czas gapilem sie na odpowiedz ktora twierdzila, ze jest to 13
29 sty 01:37
zombi: Aha i nie możesz zapisywać, że
f(x)=−7 itd., bo nie znamy ani jednej z tych funkcji, a tu u Ciebie f wygląda na funkcję stała,
a w treści podali, że ma miejsce zerowe.
Po prostu zapisujesz
x+5=−7 ⇒ x=−12, czyli g(−12)=0 koniec.
29 sty 01:41
łza spływa po policzku: dziękuję, ale wstyd ;<
mam nauczkę, żeby nigdy nie patrzeć na odpowiedzi w polskich podrecznikach
29 sty 01:44