...
buka: ∫ √x lnxdx
A to jak?
28 sty 23:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
przez części
u' = √x ; v = lnx
u= ... ; v' = ....
28 sty 23:33
buka: | | 1 | | 2 | | 3 | |
mam tak: u=lnx, u'= |
| , v'= √x, v = |
| x/div> |
| |
| | x | | 3 | | 2 | |
28 sty 23:34
buka: na pewno to podstawienie?
28 sty 23:35
rupert: no i dobrze masz, teraz tylko podstawic do wzoru i git
28 sty 23:35
Nienor: Lub przez podstawienie:
x=t
2 ⇒ t=
√x
dx=2tdt
| | 2 | | 2 | |
∫√t22tdt=2∫t2dt= |
| t3+C= |
| √x3+C |
| | 3 | | 3 | |
28 sty 23:38
buka: chwila, policzę i zobaczę co mi wyjdzie
28 sty 23:40
buka: czyli mam tak :
| 2 | | 3 | | 1 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| x |
| lnx − ∫ |
| * |
| x |
| = |
| x |
| lnx − |
| ∫ |
| 3 | | 2 | | x | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
28 sty 23:44
buka: nie mogę potęg w ułamku napisać, nie wiem jak, mam nadzieję, że jakoś dojdziecie do tego
28 sty 23:45
buka: co mam dalej zrobić?
28 sty 23:45
Nienor: 
Jestem ślepa nie widziałam wcześniej tam lnx. Chyba całki wiedzą, że ich nie lubię, ech.
Całkę ∫x
12dx masz policzoną wyżej.
28 sty 23:49
buka: no mam to i wynik mi sie nie zgadzxa z odp w ksiazce
28 sty 23:52
buka: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
czy |
| x2 arctgx − |
| x +C to to samo co |
| (x2+1)arctgx − |
| x +C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
28 sty 23:58
buka: ale to jest wynik do innego zadania
29 sty 00:00
buka: halo?
29 sty 00:08
rupert: | | 2 | |
no musisz policzyc tą całkę |
| ∫x 12 dx i zapisać całość wyniku po obliczeniu  |
| | 3 | |
29 sty 00:10
buka: | | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | |
czyli |
| x |
| lnx − |
| x |
| |
| | 3 | | 2 | | 9 | | 2 | |
29 sty 00:12
buka: da się to jeszcze jakoś ładniej zapisać?
29 sty 00:13
29 sty 00:18
buka: a w odpowiedziach jest tak :
to jest ook?
29 sty 00:22
rupert: tak, wystarczy przeciez wymnozyc zeby sprawdzic
29 sty 00:30
buka: a no tak

sorry
29 sty 00:34