granica funkcji
tan: granica funkcji
| | 8−x | |
lim (przy x → 8) |
| |
| | sin(1/8*π*x) | |
pisze by wykorzystać wzór sinx=sin(π−x), ale nie mam pojęcia jak
28 sty 23:26
asdf: a miałeś takie coś?
y = 8 − x, czyli x = 8 − y
x−> 8, czyli y −> 0
i masz nową granicę:
| | 8 − (8−y) | | 8 | |
limy−>0 |
| = ... |
| |
| | | | π | |
jak nie wiesz to pisz.
28 sty 23:32
tan: a skąd w mianowniku wziąłeś π,

bo coś mi nie chce wyjść
28 sty 23:40
asdf: | | π(8−y) | | 8π | | πy | | πy | |
sin( |
| ) = sin( |
| − |
| ) = sin(π − |
| ) = .. |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
i teraz masz napisane, żeby wykorzystać wzór sin(π − x) = sin(x)
| | sinx | |
pozniej musisz to jakos tak wymnożyć, żebyś mógł użyć wzoru limx−>0 |
| = 1, co jest |
| | x | |
| | x | |
równoznaczne limx−>0 |
| = 1 |
| | sinx | |
28 sty 23:44
tan: | | π(8−y) | | y | |
aa... kurcze napisałem że sin( |
| = sinU[{π8}{8}− |
| ] |
| | 8 | | 8 | |
28 sty 23:46
asdf: nie y/8 tylko πy/8, dlatego zgubiłeś pewnie w odpowiedzi π..
28 sty 23:47
tan: super!
dzięki wielkie,
a możesz pomóc w takim:
| | |tg(x−1)| | |
lim przy (x→1) |
| |
| | (x−1)2 | |
nie wiem co zrobić z wartością bezwzględną
28 sty 23:47
asdf: ja bym skorzystał z tego, że:
| | |sin(x−1| | |
|tg(x−1)| = |
| no i masz: |
| | |cos(x−1)| | |
| |sin(x−1) | | |sin(x−1) | |
| = |
| |
| |cos(x−1)|(x−1)2 | | |cos(x−1)|(x−1)(x−1) | |
|cosx| − przy x−> 1, wartość bezwzględna tutaj mało zdziała, bo:
dla x−> 1
− cos(x−1) = 1
dla x−> 1
+} cos(x−1) = 1
inaczej jest z sinusem...poniewaz dla |sin(x−1)|,
x−>1+ = sin(x−1)
x−>1− = −sin(x−1)
| | sin(x−1) | |
limx−>1+ |
| = |
| | cos(x−1)(x−1)(x−1) | |
| | 1 | | 1 | |
limx−>1+ |
| = |
| = ∞ |
| | cos(x−1)*1*(x−1) | | 1* 0+ | |
| | −sin(x−1) | |
limx−>1+ |
| = |
| | cos(x−1)(x−1)(x−1) | |
| | −1 | | −1 | |
limx−>1+ |
| = |
| = ∞ |
| | cos(x−1)*1*(x−1) | | 1* 0− | |
czyli granicą będzie
∞
28 sty 23:59
29 sty 00:01
tan: a takie coś
lim (przy x→0) (1+sinx)1/x
nie wiem jak się pozbyć 1/x
29 sty 00:04
asdf: pierw symbol: [1
∞]
i korzystasz z dwóch wzorów (chyba powinieneś je znać na pamięć − ułatwią sprawę)
x−>0 (1+x)
1/x = e
29 sty 00:07
tan: dzięki wielkie
29 sty 00:10
asdf: proszę

i ćwicz
29 sty 00:13