Równanie zespolone.
danieloo: Rozwiąż równanie zespolone |z − 6 + 2i| = z + 3 − i.
Źle mi wyszło nie wiem czemu. Metodą miałem taką, że obustronnie podniosłem do kwadratu i przez
to opuściłem wartość bezwzględną po lewej stronie i podstawiłem z=x+iy.
Jakoś inaczej to się da czy może po prostu błąd rachunkowy?
28 sty 23:24
sushi_ gg6397228:
zauwaz, ze po lewej stronie masz liczbe, wiec po prawej tez musi być
więc z= x + i
28 sty 23:25
danieloo: Tzn. nie podstawiam z=x+iy tylko z=x+i? Jeśli tak to jak uzasadnić to podstawienie?
28 sty 23:30
Mila: z=x+iy
|x+iy−6+2i|=x+iy+3−i
|(x−6)+i(y+2)|=(x+3)+i(y−1)
√(x−6)2+(y+2)2=(x+3)+i(y−1)
y−1=0⇔y=1
dokończ
28 sty 23:45
danieloo: Teraz widzę jaki banał... Dziękuje

.
28 sty 23:49
Mila: Sprawdź wczorajsze zadanie, tam okrąg w innym miejscu miał być narysowany,
ale dobrze obliczyłeś.
29 sty 00:20