Jak zacząć
blan: Mam kilka zadań które nie wiem co źle robię.
2. Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 2 jego wysokość jest
równa 1 . Oblicz cosinus kata zawartego między przekątną ściany bocznej a sąsiednia ścianą
boczną .
3.Oblicz cos kata zawartego między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
którego ściany boczne są trójkątami równoramiennymi o ramieniu dwa razy dłuższym od krawędzi
podstawy .
4.Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o kącie prostym w wierzchołku C . Promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 3. Ściany boczne ACS iBCS są prostopadłe do
podstaw . Pole ściany ABS jest równe 12√2 i jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni
.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
czy ktoś może mnie tylko nawet naprowadzić na drogę do poprawnego rozwiąnaia
Proszę
28 sty 23:17
PuRXUTM:

spróbuj sam dalej
28 sty 23:25
Aga1.:

1)Zaczynamy od rysunku , postawiłam ten graniastosłup na ścianie bocznej
b=
√2
d
2=h
2+b
2
d=
29 sty 09:17
blan: obliczyłam d wyszło mi √10/5
a w odpowiedziach jest √15/3
co chyba nie jest prawdą bo cos <−1,1>
29 sty 12:27
blan: ni sorry d wyszło mi √5
bo d2= 2+3
d=√5
29 sty 12:29
blan: a cos wyszedł mi √10/5 a w odpowiedziach jest √15/3
29 sty 12:30
Aga1.: Jest tylko odp, czy i wskazówki?
Sprawdź jeszcze raz treść zadania .
29 sty 12:43
PW: Naprawdę w odpowiedzi jest
Toż to liczba większa od 1.
29 sty 12:57
blan: tak naprawdę tak jest treść też się zgadza to znaczy że dobrze to rozwiązałam
29 sty 15:19
blan: ?
a tylko odpowiedz jest bo to jest "matematyka Zbiór zadań maturalnych i zestawy maturalne " z
Nowej ery nowe wydanie
29 sty 15:20
blan: to może spróbujmy jeszcze 4 zad
29 sty 15:21