Liczby zespoline
Monika: POMOCY
Ile różnych pierwiastków zespolonych ma wielomian:
z12 − 3z4 − 2
mam je przedstawić na płaszczyźnie zespolonej
Nie wiem nawet od czego zacząć...
28 sty 22:55
sushi_ gg6397228:
najpierw zbicie potęgi
z4= t
28 sty 22:56
Monika: t3 − 3t − 2
Co teraz?
28 sty 22:58
sushi_ gg6397228:
t3−3t−2=0 szukamy na piechote miejsc zerowych jak dla zwyklego wielomianu
28 sty 22:59
Monika: t= −1
t= 2
co dalej?
28 sty 23:05
sushi_ gg6397228:
poszałaś do lasu szukać tych liczb; ja już po 10 sekundach znalazłem dwa rozwiązania
28 sty 23:05
sushi_ gg6397228:
szukamy trzeciego−−> pewnie bedzie jakas krotkosc
dzielimy pisemnie (x+1)*(x−2) albo Hornerem ( wielomian przez (x+1) a potem przez (x−2) )
28 sty 23:07
Monika: t= −1 to pierwiastek dwukrotny.
czyli:
(t+1)2(x−2) i co teraz?
28 sty 23:09
sushi_ gg6397228:
wracamy do podstawienia
z4= −1
z4= −1
z4=2
mamy pieriwastki 4−tego stopnia z liczby zespolonej ( liczymy moduły, kąty widac z postaci
liczb
z= −1+ 0i oraz z= 2 + 0*i) i ω1, ω0, ω2, ω3 −−> dla kazdego wariantu
28 sty 23:12
Monika: dziękuję, dobranoc
28 sty 23:15
sushi_ gg6397228:
na zdrowie

dobranoc
28 sty 23:17