oblicz
emenka87: Zdarzenie A i B sa zdarzeniami przestrzeni Ω oraz P(A∪B)=58 P(A)=12 P(B')=34
oblicz P(A/B)
28 sty 22:48
sushi_ gg6397228:
policz P(B)= 1 − P(B')
A∪B= A + B − A∩B
A\B = A − A∩ B
28 sty 22:53
emenka87: czy potrafi ktos to rozpisac?
29 sty 10:20
emenka87: P( A ∪ B ) = 5/8
P( A) = 1/2
P( B ' ) = 3/4 ⇒ P( B ) = 1 − 3/4 = 1/4
oraz
P( A ∪ B) = P( A ) + P( B) − P( A ∩ B)
więc
P( A ∩ B) =P( A ) + P( B) − P( A ∪ B)
czyli P( A ∩ B) = 1/2 + 1/4 − 5/8 = 4/8 + 2/8 − 5/8 = 1/8
zatem P( A ∩ B )
P( A / B) = −−−−−−−−− = 1/8 : 1/4 = 1/8 * 4/1 = 1/2
P( B )
czy rozwiazanie powinno wygladac tak?
29 sty 10:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
wygląda dobrze
29 sty 10:35