Wektoreczki
pepe: Witam!
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak się mnoży dwa wektory? inaczej mówiąc, jest jakiś wzór na
obliczanie iloczynu wektorowego? W notatkach mam inaczej, na wykładzie mówili inaczej, w necie
jest inaczej...
prosiłbym o pomoc na dwóch przykładach:
[2,4] * [3,1]
[1,2,3] * [4,1,5]
Z góry dziękuję!
28 sty 22:40
MQ: [x1,y1,z1]*[x2,y2,z2]=x1*x2+y1*y2+z1*z2
28 sty 22:43
pepe: o proszę, czwarta wersja −.−
28 sty 22:44
MQ: O sorry, napisałem wzór na skalarne −− a to dlatego, że użyłeś *
Przy wektorowym zazwyczaj używa się x
28 sty 22:45
pepe: dzięki, zapamiętam
28 sty 22:48
MQ: |x1 y1 z1|
[x1,y1,z1]x[x2,y2,z2]=|x2 y2 z2|
| i j k |
To po prawej liczy się jak wyznacznik.
28 sty 22:50
MQ:
|x1 y1 z1|
[x1,y1,z1]x[x2,y2,z2]=|x2 y2 z2|
| i j k |
To po prawej liczy się jak wyznacznik.
28 sty 22:50
pepe: okej. ale to chyba działa tylko w przypadku wektorków R3. co z tymi:
[2,4] x [3,1] ?
28 sty 22:52
MQ: Może tak:
z1=0
z2=0
28 sty 22:56
pepe: a widzisz

Wielkie dzięki, żebym cię znał, wpadłbym z soczystym dziękczynnym browarkiem :3
28 sty 23:00
MQ: Jutro se kupię
28 sty 23:02
pigor: ... iloczyn wektorowy jest tylko dla wektorów w R
3 (3D) , niech i,j,k wersory osi Ox,Oy,Oz ,
to jego wzór wyznacznikowy ma postać
| i j k |
[1,2,3] x [4,1,5] = | 1 2 3 | = 10i+12j+1k −8k−3i−5j = 7i+7j−7k =
[7,7,−7] i tyle,
ale
| 4 1 5 |
możesz otrzymany wektor [7,7,−7] zapisać inaczej np. = 7[1,1,−1]= −7[−1,−1,1] ...
28 sty 23:06
pigor: ... przepraszam popieprzył mi sie w tym edytorze ten wyznacznik .
28 sty 23:09