Funkcja odwrotna
danio1: Kolejne zadanko.
Funkcja odwrotna
f(x)=2−log5x
Df=(0,∞)
x1=x2
y=2−log5x
x=2−log5y
x−2=−log5y
y=−5x−2
Df=R
f−1(x)=−5x−2
Czy moje rozwiązanie jest dobre?
28 sty 22:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawa potęgi MUSI być dodatnia

do poprawki
28 sty 22:29
danio1: czyli y=5x−2?
28 sty 22:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie ten '−' jest

chyba go po prostu nie 'olales'
28 sty 22:33
danio1: hmm. nie mam pojęcia w takim razie gdzie go dac
28 sty 22:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
x−2 = −log5y ⇔ −(x−2) = log5y ⇔ 2−x = log5y ⇔ ... i dalej ...
28 sty 22:35