równanie
emila: Kto pomoże rozwiązać takie równanie?
(2−lnx)/x2 = 0
28 sty 22:16
sushi_ gg6397228:
dziedzina
28 sty 22:19
emila: Czyli wyjdzie, ze lnx = 2 ?
28 sty 22:24
sushi_ gg6397228:
teraz trzeba wyliczyć "x"
28 sty 22:25
emila: wiem, ale nie mam pomysłu jak, proszę o odpowiedź
28 sty 22:26
sushi_ gg6397228:
loga b= c ⇔ ac= b definicja logarytmu
28 sty 22:29
Dominik: lnx = 2
dasz sobie rade?
28 sty 22:31
emila: czyżby x = e2 ?
28 sty 22:33
emila: jako że logarytm naturalny to log o podstawie e,
czyli tu by było loge X = 2
czyli e2 = x ?
28 sty 22:34
Dominik: x = e
2
28 sty 22:35
emila: no, to dobrze myślałam. Dziękuję Wam za pomoc
28 sty 22:36
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
28 sty 22:37
emila: A rozszerzając to zadanie:
Mam funkcję podstawową = (lnx−1)/x
Obliczyłam pochodną i z niej właśnie wyszedł x = e2
Jak obliczyć extremum? Podstawic e2 pod x w podstawowej funkcji?
28 sty 22:44
emila: czy x nie może równać się też −e2?
28 sty 22:45
sushi_ gg6397228:
trzeba sprawdzic znak pochodnej ponizej i powyzej
czyli narysowac siatke znaków dla pochodnej
28 sty 22:49
Dominik: nie. raz, ze nie wiem w jaki sposob moznaby taki x otrzymac, a dwa − policz dziedzine rownania.
z ekstremami nie pomoge, bo siedze w LO jeszcze.
28 sty 22:50