Sprawdzenie
Robal: a√5+3=10a−√5
wyznaczyć "a".
Można to zrobić w ten sposób, że obie strony się podniesie do potęgi 2?
28 sty 22:16
Eta:
a
√5−10a= −3−
√5
a(
√5−10)= −3−
√5
| | −3−√5 | |
a= |
| =...... usuń niewymierność z mianownika |
| | √5−10 | |
28 sty 22:19
Robal: wiedziałem jak to zrobić tylko się zastanawiałem, czy w taki sposób też można?
28 sty 22:29
Robal: i dziękuje
28 sty 22:29
Robal: |(x−4)(x+2)|=(4−x)(x+2)
Jak to obliczyć?
28 sty 22:45
Robal: ok tamto mam, ale na bank nie potrafie tego
Srednia arytmetyczna liczb x,y,z jest równa 5. oblicz srednia arytmetyczna licz 2x,y,z , gdy te
rownaja sie 7
28 sty 23:14
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor na srednia dla x,y,z oraz wzor dla x,x,y,z
28 sty 23:15
Robal: x+y+z=15
2x+y+z=21
28 sty 23:33
Robal: powtarzam:<
28 sty 23:59
Aga1.: Zapisz porządnie treść zadania.
29 sty 08:45
Robal: Srednia arytmetyczna liczb x y z jest rowna 5. Srednia arytmetyczna liczb 2x y z jest rowna 7.
wyznacz liczbe x
29 sty 08:47
Aga1.: Teraz widzisz jak obliczyć x?
29 sty 09:28
lol: ∞
29 sty 12:53
pigor: .... , jeśli średnia arytmetyczna liczb x y z jest równa
5,
a średnia arytmetyczna liczb 2x y z jest równa 7.to :
13(x+y+z}=5 /*3 ⇒
x+y+z=15 i
14(x+x+y+z}{4}=7 /*4 ⇒
⇒ x+15= 4*7 ⇔ x=28−15 ⇔
x=13 . ...
29 sty 14:27