Wyznacz współrzędne punktu Q i oblicz długość odcinka PQ.
Sylwia: Punkt P i Q są symetryczne względem prostej l. Wyznacz współrzędne punktu Q, jezeli P=(−1,6), a
prosta l ma równanie 2x − y − 2 = 0. Oblicz długość odcinka PQ.
28 sty 22:05
sushi_ gg6397228:
1. policz odleglość (np "d") punktu P od prostej "l'
2. prosta prostopadła do "l" i przechodzaca przez "P" y= ax+b
3. punkt Q ma wspolrzedne (x, ax+b )
4. odleglosc punktu Q od protej "l'= d −−> rownanie kwadratowe z jedna zmienna
28 sty 22:10
Sylwia: dziękuję bardzo.

wyszło mi.
28 sty 22:47
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
28 sty 22:50